H. C. Anderledes

Om cd’en

 1. Det er ganske vist: Henrik Fiig
 2. Den grimme ælling: Frits Helmuth og John Martinus
 3. Den uartige dreng: Kirsten Siggaard
 4. Fyrtøjet: Caspar Phillipson
 5. Hyrdinden og skorstensfejeren: Marianne Mortensen
 6. Den lille pige med svovlstikkerne: Peter Jorde
 7. Hvad fatter gør, er altid det rigtige: Pernille Schrøder
 8. Kejserens nye klæder: Frits Helmuth og John Martinus
 9. De røde sko: Christiane Bjørg Nielsen
 10. Klods-Hans: Karsten Jansfort
 11. Tommelise: Henrik Fiig
 12. Den lille havfrue: Caspar Phillipson

Al tekst og musik er skrevet af Henrik Fiig og arrangeret af Nils Kaufmanas.

Musikerne på cd’en er:
Guitar, mandolin: Troels Skovgaard
Keyboards: Nils Kaufmanas
Bas: Jon Bruland
Trommer, percussion: Hans Fagt

Cd’en er indspillet i Rhytm’n’Noise Recording Studio 2004
og mixet af Hans Fagt, Nils Kaufmanas og Henrik Fiig.

Illustration: Annemarie Fiig
Fotos: Helle Kruse Ravnsbeck

Udgivelsen er støttet af Frederiksberg Sparekasses Fond,
Illum Fondet, Den Raben-Levetzau’ske Fond og
Dansk Skuespillerforbunds Gramex-Fond.

Nye toner for den gamle digter

Det velkendte ”Der var engang” står side om side med ”Ve’ du, hva’ der var?” i Henrik Fiigs finurlige genfortolkning af 12 berømte H.C. Andersen-eventyr. Henrik Fiig fejrer den gamle digter med moderne sangtekster og ny musik, og det er der kommet cd’en H.C. Anderledes ud af. 10 af Danmarks bedste skuespillere synger for børn og voksne – det er ganske vist.

Kvaliteten i H.C. Andersens eventyrlige univers er, at han kan læses – og dermed forstås – på flere planer. Den udfordring har skuespiller, tekstforfatter og komponist Henrik Fiig taget op med en hjertevarm og sjov musikalsk bearbejdning af eventyr som bl.a. Tommelise, Den lille havfrue og Kejserens nye klæder. Resultatet er cd-udgivelsen H.C. Anderledes.

”Jeg opdagede, at der i nyere tid ikke havde været sat musik til vores gamle digter og begyndte derfor at arbejde med moderne musik og tekster, der ligesom eventyrene kan nydes af både små og store. H.C. Anderledes er et kunstnerisk tilbud, hvor man kan opleve den spændvidde og mangfoldighed, de originale tekster rummer,” siger Henrik Fiig.

De finurlige sangtekster blander H.C. Andersens oprindelige ordvalg med nyere sprog, f.eks. i Det er ganske vist, hvor omkvædet så fint ridser essensen af fortællingen op: ”Så inden for et døgn/blev det starten på en løgn/en historie, der havde godt med ekstra fyld.” Musikken appellerer bredt og spænder lige fra rørende ballader over danseglad tango til pop, rock og iørefaldende jazz.

Nogle af landets bedste kunstnere

Henrik Fiig har samarbejdet med nogle af landets bedste skuespillere og musikere om at få virkeliggjort H.C. Anderledes. Alle kunstnerne heriblandt Frits Helmuth, Kirsten Siggaard og Pernille Schrøder har sat deres eget personlige præg på udgivelsen, og det har givet cd’en noget ekstra, mener Henrik Fiig:

”H.C. Anderledes er ’anderledes’, ligesom de forskellige kunstneres udtryk er det. De personlige fortolkninger af de enkelte numre er med til at understrege, at H.C. Andersen er noget særligt. Og forhåbentlig vil publikum også få en oplevelse af, at den gamle digter holder langt inde i vores årtusinde – det har i hvert fald været hensigten.”

De 10 sangere og skuespillere på H.C. Anderledes er: Henrik Fiig, Kirsten Siggaard, Frits Helmuth, Pernille Schrøder, Marianne Mortensen, Christiane Bjørg Nielsen, John Martinus, Peter Jorde, Karsten Jansfort og Caspar Phillipson. Desuden medvirker musikerne Nils Kaufmanas, Hans Fagt, Troels Skovgaard, og Jon Bruland.

H.C. Andersen 2005 Fonden har støttet H.C. Anderledes med det officielle HCA2005-logo som anerkendelse af nytænkningen bag cd’en, der kan købes hos pladeforhandlere over hele landet.